Kata Kata Sedih Kehidupan

Dalam menjalani kehidupan di dunia, tentu kita akan mengalami berbagai peristiwa dan juga kejadian-kejadian. Diantara begitu banyak kejadian yang mungkin terjadi pada kita, berapapun umur kita sekarang kita tentu sudah pernah mengalami kejadian yang silih berganti dalam hidup kita, baik itu kejadian yang menyedihkan, menyakitkan, mengecewakan, menyenangkan, mengasyikkan, atau juga membahagiakan. Setiap orang tentu akan merasakan semua kejadian yang berbeda seperti itu. Karena manusia adalah makhluk ciptaan Tuhan yang diberikan perasaan dan juga akal, tentu kita menanggapi berbagai kejadian dalam hidup kita secara berbeda beda, ada yang menanggapi kejadian sedih dengan ketabahan, ada yang menanggapi kejadian senang dengan sabar, dan ada juga yang menanggapi kejadian senang dengan senang dan kejadian sedih dengan sedih. Salah satu kejadian yang pernah kita alami adalah kesedihan. Kejadian yang sedih tentu juga membuat perasaan kita sedih, karena kita memiliki rasa sedih. Kesedihan yang menghampiri kita sebaiknnya disikapi dengan baik, misalnya adalah tetap berbuat baik dan selalu berharapan baik. Jangan terlalu terbawa emosi dan sedih berlarut-larut. Siapa tahu lewat kesedihan itu, kita dapat mengambil pelajaran yang berharga dan sangat baik untuk diri kita selanjutnya.


Kata Kata Sedih Kehidupan

1) Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman.

2) Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar di lautan telah ramai kapal karam didalamnya.. andai muatan kita adalah iman, dan layarnya takwa, nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.

3) Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.

4) Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang.

5) Hati yg terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.

6) Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

7) Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Bila-bila masa ia akan pecah.

8) Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.

9) Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan.

10) Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu.Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera.

11) Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki.

12) Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama.

13) Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya.

14) Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat.

15) Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan.

16) Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong

17) Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan.

18) Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa.

19) Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya.

20) Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan.

21) Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat.

22) Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan.

23) Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat.

24) Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api.

25) Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan.

26) Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang- kadang menumpahkan darah.

27) Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda.

28) Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringat-ingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang.

29) Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimag

Kata Kata Sedih Kehidupan

Memang tidak ada yang menjamin kapan kejadian yang menyedihkan atau kejadian sedih akan datang kepada kita, karena sebenarnya tidak ada satu manusiapun yang ingin kejadian buruk terjadi kepadanya, misalnya adalah kesedihan. Namun, kita juga tidak akan mendapatkan atau merasakan kebahagiaan jika tidak ada kesedihan. Oleh sebab itu, terkadang kita menyukai sesuatu yang sebenarnya tidak baik bagi kita dan juga terkadang kita membenci sesuatu yang padahal baik bagi kita. Tuhan mengetahui yang terbaik sedangkan manusia tidak. Sehingga, ada kalanya kesedihan itu juga baik untuk kita, hanya saja terkadang kita menyadarinya belakanganm, setelah kesedihan itu memberikan hikmah kepada kita dan kita akan menyadarinya. Keputusan Tuhan yang memberikan kita kesedihan dan kebahagiaan adalah untuk kebaikan diri kita juga, karena Tuhan sekali-kali tidak hendak berbuat zalim kepada diri kita. 
Load disqus comments

0 comments